Maak kennis met de Aerobie Aeropress

Het ultieme slow coffee apparaat?

Hoe zeker ben jij van je koffiezetapparaat? Durf jij de test aan met de Aeropress?

Na onze blog over populaire wijzes van koffie zetten nu de Aeropress.

Na testing rijst de vraag, is deze koffiemachine de nieuwe titelhouder?

Waarom de Aeropress toch wel fantastisch is

De cafetière is

  • veel moeilijker te kuisen. Een probleem wat vele koffieliefhebbers oplossen door grof gemalen koffie te gebruiken.
  • Deze oplossing laat echter minder smaak-extractie toe en creëert langere doorlooptijden (wat de koffie dan weer de verkeerde smaak geeft),
  • om nog te zwijgen van de residu die je steevast onderaan je koffie vind.

Espressomachines?

  • Zo veel duurder dan deze AeroPress, het zou de vergelijking onmogelijk moeten maken. We kunnen echter vaststellen dat de Aeropress niet eens zo slecht uit de vergelijking komt:
  • De robuuste smaak die je krijgt door de lage temperatuur van de Aeropress is niet te evenaren met een standaard espresso voor thuis, want daar heb je geen instelbare temperatuur.
  • De kans op een fout bij het zetten van een espresso is groter; De espresso is een veel complexer koffiemachine; De juiste maling, timing en schikking zijn cruciaal. De aeropress is altijd lekker.

De problemen van de filterkoffie ligt in de smaak-extractie:

  • Het water is te warm in het begin, te koud op het einde,
  • bovendien wordt de gemalen koffie niet gelijkmatig opgenomen door het water.
  • Bovenstaande issues leveren flauwe koffie. Dat probleem heb je niet bij de totale onderdompeling.

Kortom; De AeroPress gaat voor de titel van beste koffiemachine. Is dit arrogant of ambitieus?

Wat voor koffiemachine is de Aeropress?

De AeroPress werd pas in 2005 uitgevonden, door Alan Adler. Deze ingenieur experimenteerde jarenlang met verschillende Barista-technieken en kwam tot deze conclusie: Drie cruciale elementen bepalen de kwaliteit van de smaak:

  1. juiste temperatuur,
  2. totale onderdompeling en
  3. snelle filtering.

Vervolgens ontwierp hij een tiental toestellen op basis van deze principes. Uiteindelijk landde hij bij het huidige ontwerp van de aeropress, deze zet koffie met volgende kenmerken:

  • +/- dezelfde sterkte als espresso;
  • Een lage bitterheid;
  • 30-seconden totale brouwtijd.

De Aeropress word alom geprezen voor zijn handigheid, prijs en smaak. Het toestel is dan ook zeer klein van formaat: Twee cilinders met rubberen afsluiting, vergelijkbaar met een spuit. Dat is zo ongeveer het totale koffiezetapparaat.
De zetwijze is dan ook even eenvoudig:

  1. Je plaatst de fijngemalen koffie bovenop een microfilter in de grote cilinder,
  2. je voegt heet water toe (75-80 °C),
  3. je roert even,
  4. laat het sopje 10 seconden rusten,
  5. je perst de koffie door de filter met behulp van de tweede cilinder.

Uiteraard zijn alle parameters variabel en kunnen ook veel langere extracties plaatsvinden.
Het resultaat is een kopje koffie dat de strijd aan kan met de meeste koffiemachines.

Wat denk jij? Is de Aeropress het ultieme slow coffee apparaat?

Deel deze post
Labels
De ultieme Slow Coffee gids
Alles wat je ooit nodig hebt over slow coffee in één post.