London coffee festival

Sorry dat ik de laatste twee weken even niet zoveel van me heb laten horen. De laatste tijd is het nogal hectisch in mijn koffieleventje. Ik zal eens proberen uit te leggen hoe dit komt.

BrewersCup en SCAE-certificering
Onlangs heb ik mijn ingeschreven voor het Nederlands SlowCoffee Kampioenschap wat zal worden gehouden tijdens de beurs Beleef Koffie/Beleef Thee in de Jaarbeurs te Utrecht. Het is de eerste keer dat dit kampioenschap wordt gehouden en ik heb er dan ook heel erg veel zin in! Voor een zo goed mogelijk voorbereiding heb ik er voor gekozen om veel info en indrukken op te gaan doen bij verschillende profs in dit vakgebied. Zo ben ik bezig met mijn SCAE-cerificering voor zowel level 1 als level 2 en dit volg ik bij mijn inmiddels goede koffievriend Richard Schukkink van Ultimate Espresso. De level 1 certificering heeft mij veel kennis gegeven over verschillende bonensoorten, rassen, typen etcetera, kennis die ik hiervoor nog niet had. Ik had gedacht dat mijn ervaring als barista mij een heel eind op weg zou helpen maar niets is minder waar. Eerlijk gezegd moet ik bekennen dat ik in met name het theoretische gedeelte heel veel heb bijgeleerd en daar was het mij echt om te doen. Het praktische gedeelte was met name interessant om mijn techniek in het koffie zetten bij te schaven, met name het afleren van ‘slechte’ gewoontes viel mij zwaar bijvoorbeeld tikken tegen de filterhouder na het aanduwen van de maling en het schuimen van melk na of tijdens het zetten van de espresso in plaats van ervoor zoals mij is aangeleerd.
Voor Level 2 heb ik geleerd hoe bepaalde bonensoorten smaken, met name de herkomst uit verschillende werelddelen zoals Afrika, Midden-Amerika en Azie. Het proeven van verschillende koffies is namelijk iets wat ik niet vaak heb gedaan en ik vind het dan ook nog steeds moeilijk om smaken in koffie te herkennen en om deze ook te omschrijven. Ik ben echter de laatste tijd veel bezig met proeven van verschillende single origins uit verschillende werelddelen om op deze manier de smaak te kunnen herkennen en ook om deze te omschrijven en ik denk dat mij dit wel redelijk goed af gaat.

De verschillende bonen die ik via allerlei branders uit binnen- en buitenland bestel onderwerp ik allemaal aan de verschillende SlowCoffee zettechnieken. Enkele voorbeelden van waar ik de bonen vandaan heb gehaald zijn onder andere Intelligentsia Coffee uit Chicago (VS) , HasBean uit Engeland, Caffenation uit Antwerpen, Fascino Coffee uit Weert (NL), De Eenhoorn uit Kampen (NL), Bocca Coffee, Single Estate Coffee, Boot Coffee/The Golden Coffeebox en nog een paar andere winkeltjes uit Nederland. Met name de bonen van Intelligentsia, HasBean en Caffenation ben ik erg enthousiast over. Zij branden de koffie zo mooi dat ze nog steeds veel complexiteit heeft qua smaak en heel goed herkenbaar zijn.

BAC, ofwel het Belgium Aeropress Championship
Afgelopen paasweekend heb ik samen met mijn vriendin een snel bezoekje gebracht aan Antwerpen om daar de eerste Belgian Aeropress Championships bij te gaan wonen. Deze werden georganiseerd door Caffenation en er waren dan ook een aantal bekende koffieliefhebbers aanwezig uit de Lage Landen. Zo bestond de jury uit drie Nederlandse koffietoppers, namelijk Joost Leopold, Kees Kraakman en Sietse van den Berg. De sfeer tijdens deze kampioenschappen was uitermate ontspannen en zowel de organisatie als de locatie (namelijk Caffenation Hopland) speelden hier goed op in.
De deelnemers werden opgesplitst in 4 groepen van 3 personen en kregen 8 minuten de tijd om de koffie proefklaar af te leveren aan de jury. Hierbij werd duidelijk dat eigenlijk iedereen een andere methodiek, receptuur en systematiek toe ging passen wat het evenement erg bijzonder en ook spannend maakte. Er werd gewerkt met de aangeleverde organisatiekoffie, in dit geval de Rwanda Rwabisindu en elke deelnemer kreeg deze ruim van te voren zodat hij/zij deze kon testen om op deze manier de ultieme smaak eruit te krijgen. Het deelnemersveld bestond uit toppers als Jens Oris van BarChoq, Francois Knopes van KnopesCoffee en natuurlijk Brian Birdy ‘The Legend’, Jeff en Bert van Caffenation. Uiteindelijk ging de finale tussen Charlene de Buysere en Marc van den Broeck, ook wel bekend als Berringe. In de finale werd gebruik gemaakt van twee verschillende zettechnieken, twee verschillende methodes van opschenken en twee verschillende filters, standaard papierfilter tegen de DISK van Coave. Een terechte finale die nipt werd gewonnen door Charlene en zij mag zich terecht een jaar lang de Belgian Aeropress Champion noemen.
Zoals je hebt gelezen heb ik de laatste tijd veel meegemaakt op koffiegebied. Ikzelf ben vrij makkelijk onder de indruk te krijgen en dit heeft dan ook een vrij diepe indruk achter gelaten. Met name toen Rob van de Caffenation een klein beroep op me deed of ik als ‘gastbarista’ op wilde treden tijdens het BAC was een grote eer voor me. Eerlijk gezegd ben ik er nog steeds ondersteboven van dat ik als kleine koffiezetter koffies mocht maken voor iedereen die dat graag wilde. Nogmaals dank voor de onvergetelijke ochtend in Antwerpen.

2 replies
 1. Laermans
  Laermans says:

  Beste
  Is er iemand die mij eens wat meer uitleg kan geven m.b.t. koffie, koffie-evenementen, cocktails, enz. Voor mij is het allemaal een nieuw gegeven maar gezien mijn beroep zou ik er wel meer over willen weten, dan vooral het proefgedeelte, hoe proef ik koffie, wat moet ik proeven, wat zijn kenmerken van kwaliteit enz.
  Alvast bedankt.
  Grtz
  Johan

  Beantwoorden
 2. Laurent
  Laurent says:

  Dag Johan, over koffie valt er heel veel te zeggen. Wikipedia geeft een mooie uitleg over de geschiedenis en enkele soorten koffie. Verder stuur ik je graag door naar Caffénation in Antwerpen, daar houden ze regelmatig koffie cupping sessies en kun je dus alles over smaken en het proeven te weten komen.
  Op onze blog zul je in de toekomst ook heel wat informatie kunnen terugvinden.

  Beantwoorden

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *