De beste koffie cocktails maken

Espresso Martini

Koffie en alcohol gaan goed samen als het aankomt op cocktails. Dat geldt zeker voor de smaakloze wodka, een zeer neutrale partner voor je koffie, maar ook rum en whisky zijn een goede aanvulling.  Andere aanraders zijn cocktails met Baileys en Amaretto di Saronno.

Welke cocktail-ingrediënten kunnen zuur opbreken?

Buiten de aangeraden dranken heb je een aantal opties (niet) te nemen:

  • Smaken die we liever niet mixen met koffie?  Je wilt niets dat werd afgeleid van wijn, zoals vermouth. Dat geldt ook voor zeer fruitige, zoete likeuren zoals crème de cassis.
  • Drank gebaseerd op sinaasappels, zoals Cointreau of Grand Marnier, kan je gebruiken met zorg.
  • De enige echte vijand van de smaak koffie is gin. De kruidige smaken gaan niet samen met een aantal componenten uit koffie’s.

Wat je wapen naar keuze ook is, de gouden koffie-cocktail-regel is: Gebruik nooit meer sterke drank dan koffie. Je mag maximaal een een-op-een verhouding nastreven. In het geval van droge dranken kan het nodig zijn om een klein beetje suiker toe te voegen voor een goede balans.

Enige koffie cocktail suggesties:

Koffie in cocktails voorziet een energieboost. Vele drinkers gebruiken koffiecocktails om slaperigheid te voorkomen tijdens het drinken. Wij hopen dat onze lezers iets meer smaak hebben, maar zijn alvast zeker van één ding: Koffie cocktails dragen onze voorkeur weg als het op ‘energy drinks’ aankomt. We doen u enige suggesties:

 

De klassieke koffiecocktail: Irish koffie

Ierse Koffie is het klassieke koffie-cocktail recept. Het is ook heel eenvoudig te maken.

  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 2 minuten
  • Totale tijd: 12 minuten

Ingrediënten voor één tas:

  • 1 kopje koffie
  • 1 1/2 gram Ierse whiskey
  • 1 eetlepel suiker
  • Slagroom naar smaak, indien gewenst

Ierse koffie maken:
Combineer 1 kopje koffie, 1 1/2 gram Ierse whiskey en 1 eetlepel suiker. Voeg slagroom indien gewenst.
Je kan de whisky ook vervangen met wodka, voor een “Russische koffie.”

B-52’s: Koffie met Baileys en…

De Klassieke B-50 shots kennen een hoop varianten; De reeks omvat ook de B-51, B-52, B-53 en B-54 shots. Allemaal bevatten ze gelijke delen van drie dranken: Kahlua koffielikeur, Ierse room Bailey’s likeur en een derde ingrediënt dat varieert. Het drankje wordt steeds in 3 gescheiden lagen opgediend.

Ook deze koffie cocktail is snel klaar:

  • Voorbereiding: 2 minuten
  • Kooktijd: 3 minuten
  • Totale tijd: 5 minuten

De ingrediënten variëren per type B-50:

  • De B-51: Kahlua, Bailey’s & Frangelico
  • De B-52: Kahlua, Bailey’s en Grand Marnier
  • De B​​-53: Kahlua, Bailey’s & Wodka
  • De B​​-54: Kahlua, Bailey’s & Tequila

De bereiding wordt je uitgelegd in onderstaand filmpje:

 

Lokaal smaakje: Hasseltse koffie

Omdat we toch ietwat trots zijn op lokale, kwalitatieve producten kunnen we je deze suggestie niet onthouden: De Hasseltse koffie! Het geheime ingrediënt is in dit geval de graanjenever. Je serveert de Hasseltse koffie in een smal hoog glas op een voetje.

Ingrediënten:

  • 1 kopje koffie, sterke
  • 3 cl jenevers (Hasseltse)
  • 3 cl slagroom
  • 1 kl suiker, bruine
  • 1 sprietje sinaasappelschillen

Bereiding:

Spoel het glas twee maal: éénmaal met handwarm water,éénmaal met heet water. Giet de crème de cacao en de jenever in een klein glas. Plaats dit 45 seconden in de magnetron op 750 Watt. Giet de hete koffie in het speciale glas, voeg de drankjes uit de microgolf toe. Vul het glas verder geheel met slagroom uit de spuitbus.

Wat zijn jullie favoriete koffie cocktails?