3 Tips voor een heerlijke koffie, elke dag opnieuw

Ook soms moeite met koffie zetten? Geen nood, we komen het allemaal wel eens tegen.
Bij vrienden, op vakantie of gewoonweg thuis. Koffiemachines zijn overal net wat anders.

Hieronder vind je de 3 beste tips om snel & gemakkelijk de lekkerste koffie te zetten:

  1. Hoeveel koffie schepjes heb ik nu juist nodig?
  2. Is de maling zoals het hoort?
  3. Heeft het water de juiste temperatuur?

1) Hoeveel koffie schepjes heb ik nu juist nodig?

Bij koffie zetten met een koffiezetapparaat is er een groot verschil tussen theorie en praktijk. Als je snel koffie wil zetten heb je helemaal niets aan theorie.

Grammages, verhoudingen en hoeveelheden water, daar ben je helemaal niets mee.

In theorie:

In praktijk:

Koffie drinken gek

“Een perfecte koffie-verhouding bestaat niet. Iedereen heeft een unieke smaak en elke koffiezetmachine is anders.” – Laurent Destrooper, zaakvoerder Koffie ‘t Molentje

Wat je écht nodig hebt, is één praktische tip waarmee je DIRECT aan de slag kan.
En die is er ook. Eén manier die altijd werkt en nooit faalt. Waar je ook bent.

Doe daarom het volgende:

Stap 1: Gebruik één vol schepje per tas koffie
Stap 2: Zet de koffie
Stap 3: Als je ze te sterk vindt, gebruik de volgende keer wat minder

Simpel, werkt altijd, en zo heb je alvast snel koffie.
(en als het niet goed is, is het de 2e keer gegarandeerd véél beter)


2) Is de maling zoals het hoort?

Ongemalen koffie?! Euhm ja, neen, dat werkt niet…
Ofwel koop je dus voorgemalen koffie ofwel maal je ze zelf.

Wat je ook doet, de maling is enorm belangrijk.

Veel voorkomende problemen bij een foute maling:

  • Koffie zetten duurt veeeeeeeel te lang (of gewoon MEGAsnel)
  • Er zit totaal geen smaak in de koffie
  • Ze smaakt véél te straf, zuur of te bitter
  • Het water loopt over de filter (OPGELET!: verbrandgevaar)

Als je koffie zet met een filterzetapparaat, controleer daarom even de maling.

Neem wat koffie tussen je vingers en wrijf ze wat open. Ze zou ongeveer dezelfde fijnheid moeten hebben zoals die van suiker.

Als ze veel fijner is, email dan de fabrikant om na te vragen of het wel een “filtermaling” is.

Maalt u zelf “à-la-minute”?, SUPER!…. maar controleer toch even je maling 😉

 


3) Heeft het water de juiste temperatuur?

Temperatuur kan je koffie maken of kraken. Nochtans wordt er nauwelijks aandacht aan besteedt.

De ideale koffie-temperatuur is tussen de 91°C en 93°C.
Hierbij haalt water namelijk het maximale aroma uit uw gemalen koffie.

Experimenteren hiermee (indien je toestel dit toelaat) is zeker aan te raden. Al is het maar om eens iets anders te proberen.

Om “frissere zuren” te bekomen (met dank aan Sergio Herman voor de term), laat de temperatuur wat dalen.
Daarentegen, hoe hoger de temperatuur => hoe meer bitterheid.

Hoe bekom je nu die ideale temperatuur?

Als je een waterkoker gebruikt, laat dan het water komen tot aan het kookpunt en zet ze direct af.

Wacht 2-3 min. tot het wat afgekoeld is …. en voilà …. de magische 91-93°C.

 

 

 

 

Even kort samengevat

Als je verse, kwaliteitsvolle koffie koopt en je zet die met het gepast aantal schepjes, de juiste temperatuur (tussen de 91°C- 93°C) en een correcte maling, heb je gegarandeerd een TOPkoffie gezet!

Bekijk ook even hoe je beste je koffie kan bewaren.

PS (we spreken uit ervaring): Let ALTIJD op met warm water 😉

 

Ken je iemand die deze tips wel goed kan gebruiken?

Stuur ze dan even richting dit artikel.