donkere bonen voor cupping

Cupping, of koffie proeven, is de gangbare naam voor het ontleden van smaken en aroma’s uit koffiebonen. In tegenstelling tot de andere manieren van koffie zetten is deze gereserveerd voor de echte liefhebbers. Bij Cupping letten we vooral op de textuur (of mondgevoel, zoals vettigheid), de zoetheid (aan de zijkanten van de tong), de zuurtegraad […]

Naast het “gewone kopje koffie” en een decafeïné, is de espresso één van de meest gevraagde vormen van koffie zetten. Deze kordate manier van koffie maken levert een kopje van ongeveer 30ml en heeft altijd een extra dik laagje schuim (“crema”). In landen zoals België en Nederland wordt ze meestal puur gedronken, dus zonder suiker. Ook […]

Chemex koffiemaker

Vorige maand keken we naar 3 populaire manieren van koffie zetten. Deze blogpost stimuleerde de nodige discussies op twitter, facebook en in de commentsectie. Het mag duidelijk zijn, elke koffieliefhebber draagt zijn wijze van koffie zetten nauw aan het hart. Het is dan ook maar logisch dat we verder gaan met het thema. Vandaag kijken […]

koffie zetten met een cafetiere

Veel mensen zijn zich niet bewust van de impact op smaak, aroma en volheid bij het zetten van koffie. Wij koffieliefhebbers moeten echter beter weten. Daarom gaan we in deze reeks verder in op de verschillende manieren van koffie zetten.

Caffé latté

Hoe drink jij je Latté? Het Italiaanse koffierecept met gestoomde melk is wereldwijd populair. Sommigen raakten verslaafd aan de latté’s uit Starbucks, andere houden eerder van de fijne smaken die je terugvindt bij de authentieke latté. Dan spreken we nog niet over de extra smaken die je kan toevoegen.

De kans op depressie bij vrouwen daalt aanzienlijk naarmate ze meer kopjes koffie drinken. Dat was de conclusie van de Amerikaanse onderzoekers van de Harvard School of Public Health.

Wedstrijd slogan

Van 27 mei tot en met maandag 30 mei kon iedereen een potentiële slogan inzenden voor ’t Molentje. De winnaar kreeg 5kg gratis koffie naar keuze toegestuurd. De winnaar werd Bram Jonckheere. Lees verder en vindt alle ingezonden slogans terug.

London coffee festival

Neem een kijkje achter de schermen en ontdek de belevenissen van Gerben als SlowcoffeeScientist.

Bij SlowCoffee draait alles uiteraard rond smaakopbouw. Deze week legt CU_Groningen uit waarmee je rekening moet houden en hoe je d.m.v. enkele aanpassingen de smaak in je koffie kunt verbeteren en optimaliseren.