Naast het “gewone kopje koffie” en een decafeïné, is de espresso één van de meest gevraagde vormen van koffie zetten. Deze kordate manier van koffie maken levert een kopje van ongeveer 30ml en heeft altijd een extra dik laagje schuim (“crema”).
In landen zoals België en Nederland wordt ze meestal puur gedronken, dus zonder suiker. Ook zijn er nog enkele andere varianten van koffie die meestal wat minder gekend zijn (behalve dan voor de échte enthousiastelingen). Het gaat hierbij om de doppio en ristretto.


Espresso: het gevolg van Italiaanse perfectie

Een gewone espresso (zoals ze in Italia wordt omschreven) wordt meestal met een manuele espressomachine gezet. Deze machines, die toch wel wat duurder zijn, kunnen in combinatie met een goede koffiemolen optimaal worden afgesteld voor een perfecte espresso.

Met een druk van 9 bar wordt het water door de koffie geperst en dit zorgt dan ook voor de bekende mooie schuimlaag. Verder wordt de smaak van een kopje espresso bepaald door:

  • de maling van de koffie (extra fijn, maar niet turks fijn),
  • de keuze van de koffiebonen (Donkerder gebrand & olie-rijk),
  • gewicht van de gemalen koffie (7 gram),
  • temperatuur van het water (extra warm: 93-86°C),
  • en de kleine hoeveelheid (25 – 30 ml).

Voor een perfecte espresso moet de totale extractie tijd dan uitkomen op ongeveer een 24 seconden. Dit is ook een zeer belangrijke parameter die kan gebruikt worden voor het goed afstellen van de koffiemolen. Deze kleine aromabom wordt ook wel vaak een “kleine koffie” genoemd.


Doppio koffie: een dubbel zo sterke espresso

Doppio - dubbele espresso
Doppio staat dus voor dubbel. Gekoppeld aan het woord “espresso” betekent deze espresso doppio dus dat ze een dubbel zo groot is als een espresso. Kortom een dubbele espresso.

Niet alleen wordt de hoeveelheid koffie verdubbeld (van 7g naar 14g), maar ook de hoeveelheid water.

Hierbij moeten de doorlooptijd/extractietijd wel hetzelfde blijven. Dus nog steeds zoals bij een espresso, namelijk een 24-tal seconden.

Bij veel koffiebars wordt een doppio espresso gebruikt bij het zetten van een latte macchiato (of ook wel espresso macchiato genoemd).


Ristretto: Als het nét iets meer mag zijn

Italiaanse ristretto
Onder het motto “wie klein is, moet dapper zijn” wordt de ristretto geplaatst.
Deze buitengewoon kleine koffie bevat minder caffeïne, véél meer smaak, en als je er teveel van drinkt, gaat je haar recht staan.
Net zoals bij een espresso, wordt namelijk exact 7 gram koffie gebruikt. Het verschil zit hem in de maalgraad alsook de hoeveelheid water die wordt gebruikt.
Volgens Italiaanse traditie wordt deze gemaakt met slechts 15 à 20ml water en een super fijne maling. Hierdoor volgt een perfecte extractie bij gebruik van een espressomachine met een druk van(net zoals bij een espresso) 9 bar.
Ook wordt soms eens iets hogere temperatuur gebruikt, maar over het algemeen kan deze met een speciaal afgestelde koffiemolen perfect worden geserveerd.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *