Naast het “gewone kopje koffie” en een decafeïne, is de espresso één van de meest gevraagde vormen van koffie zetten. Deze krachtige manier van koffie maken levert een kopje van ongeveer 30ml en heeft altijd een extra dik laagje koffieschuim wat “crema” wordt genoemd.

In landen zoals België en Nederland wordt ze meestal puur gedronken, dus zonder suiker. Ook zijn er nog enkele andere varianten van koffie die meestal wat minder gekend zijn (behalve dan voor de échte enthousiastelingen). Het gaat hierbij om de doppio en ristretto.


Wat is een espresso koffie?

Een optimale espresso wordt altijd met een espresso koffiemachine gezet. Deze machines, die toch wel wat duurder zijn, kunnen in combinatie met een goede koffiemolen perfect worden afgesteld voor een heerlijke espresso.

Met een druk van 9 bar wordt het water door de koffie geperst en dit zorgt dan ook voor de bekende mooie schuimlaag. Verder wordt de smaak van een kopje espresso bepaald door:

  • de maling van de koffie (extra fijn, maar niet turks fijn),
  • de keuze van de koffiebonen (Donkerder gebrand & olie-rijk),
  • gewicht van de gemalen koffie (7 gram),
  • temperatuur van het water (extra warm: 93-86°C),
  • en de kleine hoeveelheid (25 – 30 ml).

Voor een perfecte espresso moet de totale extractie tijd dan uitkomen op ongeveer een 24 seconden. Dit is ook een zeer belangrijke parameter die kan gebruikt worden voor het goed afstellen van de koffiemolen. Deze kleine aromabom wordt ook wel vaak een “kleine koffie” genoemd.


Doppio koffie: een dubbele espresso

Doppio - dubbele espressoDoppio is het Italiaanse woord voor dubbel en betekent in koffietermen een dubbele espresso. De sterkte van een doppio koffie blijft dus hetzelfde van een gewone espresso, maar de hoeveelheid is verdubbeld.

Ook de extractietijd die wordt gebruikt om de doppio te zetten blijft dezelfde van een perfect gezette espresso, namelijk een 24-tal seconden.

Meestal wordt de doppio espresso daarom gezet met een dubbele portafilter. Hierdoor worden twee espresso’s tegelijkertijd gezet en hebben ze ook dezelfde temperatuur.

Als je in een koffiebar een latte macchiato besteld wordt meestal ook een doppio gebruikt en die krijgt hierdoor soms ook de bijnaam espresso macchiato.

 


Ristretto koffie: de allersterkste koffie

Italiaanse ristrettoEen ristretto is een extra kleine, extra sterke koffie. Ze bevat minder caffeïne, véél meer smaak, en als je er teveel van drinkt, gaat je haar recht staan.

Het verschil tussen een ristretto en espresso zit dan ook vooral in de maalgraad en de hoeveelheid water die wordt gebruikt. Beiden gebruiken namelijk exact 7 gram koffie.

Volgens de Italiaanse traditie wordt ze gemaakt met 15 à 20ml water en een bijzonder fijne maalgraad. Hierdoor volgt dankzij de espressomachine een perfecte extractie met een druk van (net zoals bij een espresso) 9 bar.

Ook wordt soms eens iets hogere temperatuur gebruikt, maar over het algemeen kan deze met een speciaal afgestelde koffiemolen perfect worden geserveerd.