Het verhaal achter Espresso

Wat is het en hoe maak je het?

Naast het "gewone kopje koffie" en een decafeïne, is de espresso één van de meest gevraagde vormen van koffie zetten. Deze krachtige manier van koffie maken levert een kopje van ongeveer 30ml en heeft altijd een extra dik laagje koffieschuim wat "crema" wordt genoemd.

In landen zoals België en Nederland wordt ze meestal puur gedronken, dus zonder suiker. Ook zijn er nog enkele andere varianten van koffie die meestal wat minder gekend zijn (behalve dan voor de échte enthousiastelingen). Het gaat hierbij om de doppio en ristretto.

Een optimale espresso wordt altijd met een espresso koffiemachine gezet. Deze machines, die toch wel wat duurder zijn, kunnen in combinatie met een goede koffiemolen perfect worden afgesteld voor een heerlijke espresso.

Met een druk van 9 bar wordt het water door de koffie geperst en dit zorgt dan ook voor de bekende mooie schuimlaag. Verder wordt de smaak van een kopje espresso bepaald door:

  • de maling van de koffie (extra fijn, maar niet turks fijn),
  • de keuze van de koffiebonen (Donkerder gebrand & olie-rijk),
  • gewicht van de gemalen koffie (7 gram),
  • temperatuur van het water (extra warm: 93-86°C),
  • en de kleine hoeveelheid (25 - 30 ml).

Voor een perfecte espresso moet de totale extractie tijd dan uitkomen op ongeveer een 24 seconden. Dit is ook een zeer belangrijke parameter die kan gebruikt worden voor het goed afstellen van de koffiemolen. Deze kleine aromabom wordt ook wel vaak een "kleine koffie" genoemd.

Deel deze post
Labels
Wat is een Doppio Espresso?
Simpel uitgelegd in klare taal.