Alles over Italiaanse koffie

's Werelds meest bekende koffieland.

Elke koffieliefhebber bekijkt Italië als hét koffieland bij uitstek.

Maar verdiend het zijn status ook? De Italiaanse koffie mag dan wel wereldwijd gekend staan voor hun espresso's, is de kwaliteit ook hetgeen men denkt?

Koffie werd volgens verschillende legendes niet eens in Italië uitgevonden, en toch is dit land onverbiddelijk verbonden met deze goddelijke drank? Wel, hiervoor gaan we even terug naar 1884.

Een stukje historiek

Dit is het jaar waar Angelo Moriondo zijn patent neerlegde voor zijn "Nieuwe stoommachine voor het economisch en snel vervaardigen van koffiedrank". Weliswaar de allereerste espressomachine, nog in niets gelijkend op de machines die we nu kennen, gebouwd en gepatenteerd door de man zelf.

17 jaar later, in 1901 was het de beurt aan de Milanese Luigi Bezzera om zijn verbeteringen ten opzichte van Moriondo zijn machine te patenteren. En zo ontstond geleidelijk aan een werkbare espressomachine die al meer gelijkenissen vertoont met diegene die we vandaag de dag gebruiken.

In 1905 verkocht Bezzera zijn patent aan Desiderio Pavoni en het was Pavoni die de espressomachine op industriële schaal begon te produceren. Weliswaar op een (toen nog) zeer kleine schaal van één espressomachine per dag.

Fast-forward naar vandaag

In Italië drinkt een gemiddeld gezin 37kg koffie per jaar, om je een idee te geven, dit komt neer op een 600-tal koffieconsumpties per persoon, per jaar. Italianen zijn dus (om het zacht uit te drukken) verslingerd aan hun zwarte goud. (cijfers spreken op 2010 volgens de USDA)

De Italiaanse koffieblends zijn gekend voor hun sterke, donkere branding met vele oliën en bestaan uit voornamelijk kwalitatieve robustabonen. Met wel degelijk de nadruk op kwalitatief.

Hun espressomachines zien er daarentegen hetzelfde uit als overal. Maar is dit ook zo? In werkelijkheid zijn er vele verschillen, in Italië maken ze namelijk veel gebruik van fijnere "buisjes" waardoor het water loopt in de espressomachine. Dit zorgt voor een wat hogere druk op de koffie en wat lager debiet.

Dit doen ze om hun espresso's zo optimaal mogelijk te krijgen. Italië is en blijft het epicentrum van espressofanaten, ze letten op kwaliteit en zullen er alles aan doen om deze zo hoog mogelijk te krijgen. Rispetto!

Bekijk ook eens de officiële website van Italiaanse espresso.

Deel deze post
Labels
De geschiedenis van koffie
Een samenvatting van legendes en feiten.