Zo bewaar je koffie 50% langer

3 tips waardoor je koffie langer goed blijft.

In een ideale wereld zou koffie bewaren helemaal niet nodig zijn. We branden allemaal zelf onze koffie, laten ze 6u rusten, en dan snel malen net voor we de koffie zetten. Maar zo verloopt het leven uiteraard niet.

We kopen allemaal koffie zakken van 250, 500 of zelfs 1.000 gram. Soms één pakje met een keer, maar soms ook meerdere om wat langer weg te kunnen.

Maar als we die dan gekocht hebben, hoe bewaren we ze het best?

Zuurstof en koffie = not done

Wat planten nodig hebben om te overleven, maakt koffie stuk. Van zodra koffie met zuurstof in contact komt, verdwijnt zowel de smaak als geur bijzonder snel.

Vooral bij voorgemalen koffie is dit snel merkbaar. Het oppervlak van gemalen koffie is namelijk meer dan 200x zo groot als ongemalen koffiebonen. Het oxidatieproces gebeurt dus ook veel sneller.

Koffie bewaren doe je daarom altijd zo veel mogelijk in een luchtdichte verpakking.

  • Zijn de zakken hersluitbaar? Duw dan de resterende lucht eruit en sluit ze goed af.
  • Niet hersluitbaar? Duw zoveel mogelijk lucht uit de pak en vouw dan het resterende deel van de verpakking op, om dan met een wasknijper of rekker de pak koffie toe te maken.

Ook een blikken doos of bewaarpot wordt bij veel gebruikt. In dit geval zorg je er best voor dat het formaat van de blikken doos goed aansluit bij de hoeveelheid koffie waarmee ze gevuld werd. Hoe kleiner de afstand tussen het deksel en de koffie = hoe minder zuurstof.

Meer smaak met verser gemalen koffie

Wens je het maximum uit jouw koffie te halen? Kies dan voor een koffiebranderij die de koffie super vers verkoopt. Ideaal is een week na het branden, aangezien de aroma's van de vers geroosterde koffie eerst nog moeten stabiliseren om een optimale smaak te bekomen.

Eénmaal je de beste koffiebonen gekocht hebt (en liefst met een zachte branding) kun je deze iedere keer malen thuis net voor je koffie gaat zetten. Zo kun je optimaal de koffiebonen bewaren en verhoog je door het uitgesteld malen dramatisch de kwaliteit van je koffie. De koffie wordt zo namelijk op het optimale moment gezet en werd zo lang mogelijk beschermd van oxidatie.

Thuis zelf malen kan met een manuele of elektrische koffiemolen voor thuis. Bij onze collega's van Bol.com vind je een overzicht van koffiemolens.

Hoe pakken koffiebranders houdbaarheid aan?
Moderne koffiebranders kiezen voor een aangepaste verpakking. Hierbij wordt ze de zuurstof vervangen door een speciaal gasmengsel. Hierna plaatst men een luchtventiel op de zakken wat overdrukt in de zak voorkomt.

Vochtigheid als ultieme boosdoener

Het enigste moment wanneer koffie met water dient in contact te komen, is als ze gezet wordt.

Koffie maak je uiteraard door op een bepaalde manier water en gemalen koffiebonen samen te brengen. Echter voor dit mag gebeuren is water de ultieme vijand.

Vroegtijdig contact met water kan niet alleen zorgen voor slechte, zure koffie, maar ook voor schimmels en andere schadelijke stoffen. Wees dus alert.

Thuis kun je daarom het beste koffiebonen opbergen in een koele, droge berging met weinig licht en best bewaar je ze dan in de originele, ongeopende verpakking.

Een koffie bewaarpot: de gemakkelijkste oplossing

Heb je de koffiezak al geopend, wordt het koffie bewaren toch wel een stuk moeilijker. Je kan hiervoor een bewaarpot gebruiken of een hersluitbare ondoorzichtige blikken doos. Heb je een vacuummachine thuis, bewaar je koffie dan zoiezo vacuum en zorg dat ze geen licht tijdens het bewaren. Een glazen bewaarpot is dus af te raden.

Kort samengevat

  1. Zorg ervoor dat zo weinig mogelijk zuurstof aan de koffie kan
  2. Bewaar ze op een plaats waar weinig tot geen licht is
  3. Let op met vochtige plaatsen. Het beste kun je dus de koffie afsluiten in de originele zak of een luchtdicht afgesloten bewaardoos.

Je moet koffie dus niet in de koelkast bewaren of invriezen om ze goed te bewaren. Koop je koffie gewoon zo vers mogelijk (best in bonen) en volg daarna de 3 bovenstaande regels om een maximale houdbaarheid te garanderen.

Extra minitip

Weet je ook nooit hoeveel koffie je moet gebruiken voor hoeveel tassen? Leer dan de juiste verhouding water/koffie te gebruiken voor jouw dagelijkse kopje genot.

Deel deze post
Het geheim van heerlijke filterkoffie
Zo zet je moeiteloos een nóg beter kopje koffie.