Koffie bewaarpot

Eerst en vooral dus, niets boven verse koffie.
In een ideale wereld zouden we allemaal zelf onze koffie branden, even 6u laten rusten, en dan snel malen net voor we de koffie zetten. Maar zo verloopt het dus absoluut niet.
We kopen allemaal zakjes van 250, 500 of zelfs 1.000 gram. Soms één pakje met een keer, maar soms ook meerdere om toch wat langer weg te kunnen.
En als we die dan gekocht hebben, hoe bewaren we die dan ook het best? Als de zak gesloten blijft, is het alleszinds super gemakkelijk, maar wat als ze reeds open is?

Zuurstof en koffie = not done

Wat planten nodig hebben om te leven, maakt koffie dus kapot. Van zodra koffie namelijk met zuurstof in contact komt, verdwijnt zowel de smaak als geur heel snel.
Zeker bij voorgemalen koffie is dit snel merkbaar, aangezien de één gemalen koffieboon met veel meer zuurstof in contact komt dan één ongemalen koffieboon.
Bewaar daarom je koffie luchtdicht (indien mogelijk).
Zijn je zakken hersluitbaar?
=> Duw dan de resterende lucht eruit en sluit ze goed af.
Niet hersluitbaar?
=> Duw terug zoveel mogelijk lucht uit de zak en vouw dan het resterende deel van de verpakking op, om dan met een wasknijper of rekker de zak toe te houden.
Veel mensen gebruiken hiervoor ook een blikken doos. In dit geval zorg je er best voor dat het formaat van de blikken doos goed aansluit bij het aantal koffie waarmee die gevuld werd. Hoe kleiner de afstand tussen het deksel en de koffie = hoe minder zuurstof.

De beste optie

Een andere manier om de kwaliteit maximaal te houden is de koffie zelf malen.
Koffiebonen bewaren dus veel langer en beter dan gemalen koffie. Om dus maximaal te gaan genieten van je aangekochte koffie, kun je ze kopen in bonen en daarna net voor je koffie wil zetten, malen.
Dit kan met een kleine, handmatige koffiemolen of een iets geavanceerdere elektrische. Ook met een espressomachine voor thuis heb je dus het allerbeste bij de hand.

Hoe koffiebranders die aanpakken
De dag van vandaag zorgen modernere koffiebranders voor een speciale, aangepaste verpakking. Hierbij vervangen ze de zuurstof door een zuurstofvrije “luchtmengeling”. Daarna plaatst men een luchtventiel op de zakken om ervoor te zorgen dat indien er teveel druk is in de zak, deze druk de zak kan verlaten, maar er geen zuurstof meer binnen kan.

 

Vochtigheid als extra boosdoener

Het enigste moment wanneer koffie met water dient in contact te komen, is als ze gezet wordt.
Daarvoor is vochtigheid dus absoluut uit den boze. Het kan zorgen voor slechte, zure koffie, maar ook voor schimmels en andere schadelijkheden. Hierop moet dus duidelijk worden gelet.
De beste plaats om thuis je koffie te bewaren is in de originele, ongeopende verpakking op een droge plaats waar weinig licht is.
Mocht je zak reeds geopend zijn, kies je dus best voor een omgeving waar weinig vocht aanwezig is.

Een koffie bewaarpot: de gemakkelijkste oplossing

Als je koffiezak reeds geopend is, wordt bewaren een heel stuk moeilijker. Heb je hiervoor een speciale bewaarpot, dan doe je dit al op de beste manier.
Zorg er zoiezo voor dat er geen licht aan de koffie kan (bv: glazen bewaarpotten of deze naast het raam plaatsen zijn zeker af te raden), zo weinig mogelijk zuurstof en dus ook geen vocht.

Kort samengevat

 1. Zorg ervoor dat er  zo weinig mogelijk zuurstof aan de koffie kan
 2. Bewaar ze op een plaats waar weinig tot geen licht is
 3. Let op met vochtige plaatsen. Het beste kun je dus de koffie afsluiten in de originele zak of een hermetisch afgesloten bewaarpot.

Extra tip

Weet je ook nooit hoeveel koffie je moet gebruiken voor hoeveel tassen? Leer dan de juiste verhouding water/koffie te gebruiken voor jouw dagelijkse kopje genot.

2 replies
 1. Pieter
  Pieter says:

  hallo
  ik ga ervan uit dat je een pak geopende koffie best in de diepvries kan bewaren. Er is geen vochtigheid in (ambachtelijke) koffie, dus deze kan niet bevriezen.
  Als je koffie bewaart in een gesloten blik, is dit nog steeds volledig in contact met de lucht, dus oud van smaak na enkele uren.

  Beantwoorden
 2. Laurent
  Laurent says:

  @ Pieter:
  In koffie is er altijd wel enigte vochtigheid aanwezig. Dat het bewaren in de diepvries de beste optie is geldt enkel voor koffiebonen, niet voor gemalen koffie. Gemalen koffie blijf je nog altijd best in een blik of dergelijke te bewaren (liefst luchtdicht).

  Beantwoorden

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *