Dames in een koffiebar
De kans op depressie daalt aanzienlijk bij vrouwen naarmate ze meer kopjes koffie drinken. Dat was de conclusie van de Amerikaanse onderzoekers van de Harvard School of Public Health.
De studie werd uitgevoerd bij 50739 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 63 jaar. 10 jaar lang werd hun koffieconsumptie nauwlettend in de gaten gehouden in relatie tot de kans op depressie.
De Amerikaanse onderzoekers concludeerden dat bij het dagelijks consumeren van 2 à 3 kopjes koffie per dag, de kans op depressie bij dames met 15 procent daalt. Beter nog, bij meer dan 4 kopjes koffie per dag lopen vrouwen maar liefst 20 procent minder kans om een depressie te ontwikkelen.
Het is niet helemaal duidelijk wat er juist voor zorgt dat de kans op depressie lager gaat liggen, maar de onderzoekers denken dat het de cafeïne is die werkt als een soort antidepressieva. Caffeïnevrije koffie had namelijk niet hetzelfde effect. Caffeïne zorgt er namelijk voor dat de productie van bepaalde hormonen stop wordt gezet.
Eerder werd er al geconstateerd dat koffie een hartaanval kan reduceren bij vrouwen, nu dat de kans op depressie aanzienlijk verminderd. Het lijkt er meer en meer op dat koffie drinken met mate toch positieve bijwerkingen kan teweegbrengen. Weet je zelf nog studies die zijn uitgevoerd, laat het ons even weten, dan kunnen we ook deze delen.
Meer informatie over de originele studie kun je terugvinden op de officiële website van Harvard School of Public Health.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *