Over de invloed van koffie op ons leven werd reeds veel geschreven en gespeculeerd. Zowel positief als negatief. Het National Cancer Instituut veegt de meeste onderzoeken van tafel en brengt de feiten zoals ze zijn.

Koffie doet leven

Het Amerikaanse National Cancer Institute (NCI)(1) heeft onderzoek uitgevoerd bij 400.000 Amerikanen tussen de 50 en 71 jaar. Met zo’n schaal is dit het grootste onderzoek dat ooit over koffie werd uitgevoerd. Om vertekende resultaten te voorkomen werd ook met andere doodsoorzaken rekening gehouden zoals roken en overmatig alcoholgebruik.
Wat is het resultaat van hun onderzoek? Tussen 1995 en 2008 zijn 52.000 deelnemers van de studie gestorven. In deze periode hadden mannelijke koffiedrinkers gemiddeld 10% minder kans op vervroegde sterfte. Bij vrouwen was dat zelfs 13%. Ook bij maar één tas koffie per dag werd reeds een daling in sterfgevallen waargenomen.

Hendrik Cammu: (2)
Er is niets gezonder dan koffie. Het goedje zit vol antioxidanten en andere bijzondere stoffen die de kans op hart- en vaatziekten verminderen en de bloeddruk verlagen. Verwoede koffiedrinkers hebben ook een sterk verminderde kans op diabetes type 2.

Prestigieus gezondheidsblad

Het was het New England Journal of Medicine (3) dat de publicatie deed van het onderzoek. Dit gezondheidsblad behoort samen met het British Medical Journal, The Lancet, het Canadian Medical Association Journal, het Journal of the American Medical Association en de Annals of Internal Medicine tot de 6 meest toonaangevende medische tijdschriften ter wereld.

Conclusie

Wie minstens 2 kopjes koffie per dag drinkt heeft minstens 10% minder kans om vroegtijdig te sterven dan diegene die geen koffie drinken.
Aan alles zit ook een keerzijde, het onderzoek bracht ook naar boven dat er een verband is tussen koffie drinken en roken, alcohol, het eten van rood vlees en minder sporten. Echter deze staan onrechtstreeks met elkaar in verband, al deze eigenschappen zijn niet direct ten gevolge van caffeine maar een gevolg van de levensstijl van de gemiddelde caffeinedrinkende consument.
Suiker en melk bleken ook de meeste voordelen van koffie teniet te doen, dus als je koffie drinkt en inzit met je gezondheid, liefst zonder melk of suiker.
PS: Ik heb net een manier toegevoegd om jullie automatisch op de hoogte te stellen van nieuwe blogposts, het enige wat je moet doen is je e-mail invullen aan de rechterkant van deze post.

Bronnen

1. Het Amerikaans Nationaal Kanker Instituut
2. Hendrik Cammu: hoogleraar en gynaecoloog verbonden aan het academisch ziekenhuis van de Vrijde Universiteit Brussel
3. Publicatie New England Journal of Medicine

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *