De geschiedenis van koffie

Een samenvatting van legendes en feiten.

Dat koffie reeds lang in de wereld is ingeburgerd is geen verwondering. Maar hoe en wie ontdekte de koffieboon en hoe kwam de drank tot stand die we vandaag de dag kennen? Wij gaan tot in detail:

Het ontstaan van koffie: de legende

We zijn ongeveer 300 na Chr. Het was in Kaffa, een Ethiopische provincie in Oost-Afrika dat een herder genaamd Kaldi over zijn geiten aan het waken was. Op een gegeven moment merkte hij op dat zijn geiten zeer opgewonden werden na het eten van bepaalde struikbessen. Uit nieuwsgierigheid plukte hij de bessen, kookte ze en dronk van het brouwsel. De geur was onbekend, de smaak was bitter. Het gevoel van voldoening en helderheid kwamen naar boven.

Volgens de legende is dit dan ook 's werelds eerste kennismaking met de goddelijke drank die we vandaag koffie noemen. Men noemde het toen buna, bunn of bunchum, dit betekent 'boon'. Men was toen zodanig onder de indruk dat het woord snel de ronde deed. Buna, bunn, bunchum verspreidde snel en bereikte daarbij de Arabieren.

Naar alle waarschijnlijkheid zijn het de Arabieren die begonnen zijn met het handelen in koffie. Buna, bunn, bunchum werd al snel qahwa of quahweh wat 'geeft sterkte' of 'macht' betekent. In de zestiende eeuw was het reeds erkend in Perzië, Egypte, Syrië en Turkije. Doordat Moslims verboden waren om alcoholische dranken te drinken vonden ze koffie een aardig alternatief. Dit is waarschijnlijk de reden waardoor koffie zo snel verspreidde.

Europa ontdekt koffie

Europese reizigers kwam terug van het Verre Oosten met verhalen over het goddelijke zwarte drankje. Dit zorgde ervoor dat tegen de 17e eeuw koffie enorm in opkomst was in Europa. Koffie werd enorm populair, in alle grote steden doken meer en meer koffiehuizen op.

Zelfs de toenmalige Paus Clement VIII werd er bij betrokken. Tegenstanders van de drank spraken van een uitvinding van de Duivel en trachtten het te verbieden.

Echter Paus Clement VIII proefde het drankje alvorens te oordelen en was er zodanig tevreden over dat hij het Papal goedkeurde. Midden de 17e eeuw waren reeds meer dan 300 koffiehuizen in London alleen. Meer en meer werd koffiedrinken een sociaal gebeuren.

Boston Tea Party

Niettegenstaande koffiehuizen enorm populair werden, bleef thee de drank bij voorkeur. Echter in 1773 gebeurde iets wat de Amerikaanse perceptie van het koffiedrinken voor eeuwig ging veranderen.

De Boston Tea Party op 16 december 1773, de Engelse koning George III wil de schatkist van het koninkrijk verder verrijken door de invoering van de Stamp Act.

Hierdoor moeten Amerikaanse kolonies zware belastingen betalen op alle goederen die ze invoeren uit Engeland. De kolonisten kwamen in opstand en besluiten om alle opgeslagen thee in zee te smijten. Deze gebeurtenis noemt de Boston Tea Party en zorgde ervoor dat koffie zijn vaste plaats kreeg in de Amerikaanse voedingsgewoontes.

Koffie verspreiding wereldwijd

De Arabieren hadden nog altijd het monopolie op koffie en probeerden dit ook zo te houden. Echter eind de 17e eeuw was er een doorbraak. Nederland slaagde er in om in Batavia succesvol koffie te planten. Al snel had ook Nederland een stabiele, groeiende koffiehandel.

Meer en meer koffieplantages werden uit de grond gestampt. Brazilië werd al snel één van de grootste en tot op vandaag is dit nog steeds het land met wereldwijd het grootste aandeel in koffieplantages. In 2009/10 werd de wereldconsumptie geschat op 131.000.000 balen koffie (1 baal = 60kg) en werd in Brazilië alleen al 46.000.000 balen geproduceerd. Koffie is vandaag de dag, na olie, het belangrijkste handelsproduct ter wereld.

Deel deze post
Labels
Het recept van een Irish Coffee
De ideale afsluit voor een gezellige dinner.