Sinds jaren doen universiteiten onderzoek naar het drinken van koffie op het werk. Resultaten bewijzen het: Mensen die koffie drinken maken minder fouten, toch zij die in ploegen werken. Evenzeer toont onderzoek dat gestresseerde werknemers vlot naar koffie grijpen en daardoor net meer stress krijgen.
Drink jij koffie op werk of verdrink je in werk en drink je daarom koffie? Hoe ga je slim om met koffiepauzes?

Hoeveel koffie is teveel koffie?

Sinds eeuwen gebruiken mensen cafeïne als stimulerend middel. De meeste deskundigen zijn het er dan ook over eens: cafeïne op zich heeft geen nadelige invloed heeft op werk. Er is echter een grens. Die grens ligt per persoon anders, afhankelijk van leeftijd, gewicht, reeds bestaande aandoeningen en aangeboren gevoeligheden voor cafeïne.
Wanneer drink jij (of je collega) te veel koffie? Enige signalen:

  • Koffiepauzes hangen niet af van je ‘dorst’ maar van je taak.
  • Koffiepauzes zijn haastig in plaats van onthaastend
  • Je heb tegen de namiddag een overdosis met
    • Tremors of schudden
    • Misselijkheid of maagklachten
    • Angst of stemmingswisselingen
    • Hartkloppingen
  • Je koffiepauzes worden het onderwerp van managementmeetings

Het is evident dat je teveel koffie drinkt wanneer één of meerdere van bovenstaande zich voordoen.
Indien het koffieapparaat op je werk stuk gaat en de commentaren lijken op onderstaande?
Dan mag je dezelfde conclusie trekken.
 

Zit jij in de risicogroep?

Hoewel koffie op de meeste kantoren beschikbaar is zijn er toch enkele sectoren waar de afhankelijkheid van koffie een stuk groter is. Uit onderzoek blijkt dat laboranten, wetenschappers, marketing professionals, bestuurders in het onderwijs, schrijvers en redacteuren meer dan gemiddeld koffie drinken.
Hetzelfde onderzoek meldt dat de effecten van de cafeïne een dag lang blijven hangen én dat ze bij veel van de bovenstaande beroepen zorgen voor intensivering van de fysieke effecten van angst/stress.

Ideeën voor koffie op het werk

Het is interessant om zien hoe de ‘koffie-cultuur’ is gegroeid, door de jaren heen. Vroeger brachten de sigarettenbreaks medewerkers samen op reguliere tijdstippen. nu neemt koffie steeds meer die rol over. Enige ideeën voor een goede koffieconsumptie op werk:

  • Koffie Breaks
    Breng collega’s samen rond een koffiezet naar keuze en stimuleer zowel moraal als productiviteit.

    • Stel een vast moment voor, per team/afdeling zodat deze nuts-break ook een sociaal nut krijgt.
    • Mensen hebben gemiddeld een uur aan hoge concentratie, waarna een pauze nodig is om de productiviteit te boosten. Maak gebruik van dit bioritme.
  • Ter vervanging van meetingrooms
    Boek een koffie in plaats van een meeting.

    • Voor gesprekken die beter gebeuren in een minder formele sfeer.
    • Een koffieruimte centraal in het bedrijf met aperitieftafels kan helpen voor kleine brainstorms, in plaats van meetingzalen.
  • Als ruimte voor nabesprekingen
    Veel meetings kennen nooit een opvolging of een evaluatie, wat nochtans noodzakelijk is in een lerend bedrijf.

    • Haal topics uit de meeting, wanneer die niet voor alle mensen in de meeting relevant zijn. Verplaats ze naar een topic-meeting in de koffieruimte.
    • Gebruik de koffieruimte om kort af te stemmen met externen, na de meeting. Zeker voor account & project managers kan dit een goed idee zijn. Je creëert een moment om te polsen naar inzichten en noden bij klant/partner.

In de bovenstaande scenario’s gebruik je koffie steeds in een sociale context en met nut voor persoon én bedrijf. Dit is een veel gezondere manier van koffie drinken dan vluchten naar koffiemachine wanneer je job je te veel wordt.
Hoe ga jij om met je koffiepauzes?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *