Woensdagavond 13/12 werd in onze koffiewinkel in Langemark voor het eerst een koffieproeverij georganiseerd. Deze eerste editie was in een mum van tijd volzet.
20 enthousiaste koffieliefhebbers schoven aan om onze verschillende koffies te proeven.

Na een korte uiteenzetting over de oorsprong van koffie, wat koffie precies is en welke weg de koffiebes aflegt van pluk tot branding was het tijd voor een echte cupping sessie waarbij we 4 koffies proefden.

Geur, smaak, afdronk, alles werd met veel enthousiasme getest. Iedereen kreeg zelfs de mogelijkheid om de koffie te evalueren en een score te geven. 

Nadien werden er verschillende zetwijzen uitgeprobeerd en mocht iedereen vrij proeven, koffie zetten en experimenteren met de verschillende zetwijzen. Ook hoeveel schepjes koffie te gebruiken werd uitgelegd. De French Coffee Press, Chemex, MokkaMaster en V60 werden vakkundig gebruikt om deze koffies te zetten.

Bedankt aan alle aanwezigen, de vele vragen en interesse!

Hieronder vinden jullie nog kort even de verschillende zetwijzen met daarbij de hoeveelheid koffie die we telkens gebruikten! Jullie kunnen hiermee gemakkelijk zelf aan de slag!

Algemene regel: 7 gram koffie per tas
French Press:
30 g koffie / 500 ml water / 30 g koffie onderaan French Press, water (90°-95°) rustig opgieten tot onder de rand, deksel op de French Press plaatsen, 4 minuten wachten en rustig doorduwen

Chemex:
33g koffie / 500 ml water / Maak de filter vooraf nat / 33 g koffie in de filter, 70 ml water opgieten, daarna 30 seconden wachten om vervolgens 100 ml water op te gieten, en daarna in verschillende stappen telkens 30 seconden wachten, 50 ml opgieten. Zorg ervoor dat je water niet te hoog komt in de filter

Mokka Master:
Per tas 7g koffie. Aantal tassen is afhankelijk van de hoeveelheid water dat je gebruikt

Hario V60:
opgieten : 16 g koffie / 250 ml water / Maak de filter vooraf nat / 16 g koffie in de filter, 30 ml water opgieten, daarna 30 seconden wachten om vervolgens 70 ml water op te gieten, en daarna in verschillende stappen telkens 25 seconden wachten, 50 ml opgieten. Zorg ervoor dat je water niet te hoog komt in de filter.