meer artikels

Koffiebonen malen thuis? Zo ga je te werk

Square small 1577102380 laurent destrooper by Laurent Destrooper Laatste update op 07 Dec 2019
Koffiebonen malen thuis? Zo ga je te werk

Dit artikel is niet voor iedereen. Houd je ervan om je whiskey aan te lengen met water? Je rum te mixen met cola? Laat je de kraag van je bier wegzinken in een bruisloos geel sap voor je ervan drinkt? Dan is dit artikel niet voor jou. Misschien koop je dan beter koffiepads voor Senseo.

Veel van die smaak gaat verloren wanneer je de koffiebonen gemalen bewaart. Zelfs de beste koffie bewaartips kunnen dat niet voorkomen. Wat moet je dus doen? Je koffie zelf malen voor maximale smaak.

Er zijn een reeks redenen waarom mensen dit niet standaard zelf doen; Ze hebben geen koffiemolen, ze hebben geen plaats voor een koffiemolen, ze weten niet hoe ze hun koffie moeten malen,... Die laatste reden pakken we nu aan.

Hoe fijn kan je koffie malen?

Je kan je koffie malen op een 5tal manieren:

  • Grof - Net als zware korrel zeezout. Ronduit grove deeltjes, makkelijk onderscheidbaar.
  • Medium - Iets fijner, maar je herkent nog steeds de deeltjes. Zoals keukenzout.
  • Fijn - Soepeler om aan te raken, iets fijner dan korrelige suiker.
  • Extra fijn - Net niet helemaal in poedervorm. Granen moeten nog steeds herkenbaar aan de aanraking.
  • Turks - In poedervorm, zoals meel. Goedkopere koffiemolens kunnen dit niet aan.

Wanneer moet je koffie malen tot hij fijn is, wanneer niet?

Elk koffiezetapparaat heeft zijn eigen karakter. Daarnaast kan je zelf experimenteren hoever je gaat in maling, temperatuur & timing. Als je dat doet kan je je eigen finesses creëren. Hier echter een overzicht van 'welke maling' hoort bij 'welk koffiezetapparaat':

Cafetière

Grove maling

Vacuüm koffiepot

Grove maling

Percolator

Grove maling

Filter koffie met vlakke bodem

Medium Maling

Filter koffie met gewone filter

Fijn

Espresso moka pots

Fijn

Espresso

Extra Fijn

Ibrik

Turks


Koffiebonen malen helpt om de smaak en oliën vrij te maken, die in de geroosterde bonen zitten. Als koffie voortijdig wordt blootgesteld aan de lucht, 'ademt' de boon reeds. Dat betekent dat je minder smaak behoudt voor tijdens het brouwproces. Je kan dit doen, maar als je een echte koffieliefhebber bent... dan kan je best overstappen. Vraag het je lokale Barista.

Schrijf een Reactie

Je e-mail adres wordt nergens gepubliceerd.