Dit artikel is niet voor iedereen. Houd je ervan om je whiskey aan te lengen met water? Je rum te mixen met cola? Laat je de kraag van je bier wegzinken in een bruisloos geel sap voor je ervan drinkt? Dan is dit artikel niet voor jou. Misschien koop je dan beter koffiepads voor Senseo.
Koffie ’t molentje is namelijk een authentieke koffiebranderij die zijn koffiebonen met zorg voorbereid, klaar voor maximale smaak.
Veel van die smaak gaat verloren wanneer je de koffiebonen gemalen bewaart. Zelfs de beste koffie bewaartips kunnen dat niet voorkomen. Wat moet je dus doen? Je koffie zelf malen voor maximale smaak.
Er zijn een reeks redenen waarom mensen dit niet standaard zelf doen; Ze hebben geen koffiemolen, ze hebben geen plaats voor een koffiemolen, ze weten niet hoe ze hun koffie moeten malen,… Die laatste reden pakken we nu aan.

Hoe fijn kan je koffie malen?

Je kan je koffie malen op een 5tal manieren:

 • Grof – Net als zware korrel zeezout. Ronduit grove deeltjes, makkelijk onderscheidbaar.
 • Medium – Iets fijner, maar je herkent nog steeds de deeltjes. Zoals keukenzout.
 • Fijn – Soepeler om aan te raken, iets fijner dan korrelige suiker.
 • Extra fijn – Net niet helemaal in poedervorm. Granen moeten nog steeds herkenbaar aan de aanraking.
 • Turks – In poedervorm, zoals meel. Goedkopere koffiemolens kunnen dit niet aan.

 

Wanneer moet je koffie malen tot hij fijn is, wanneer niet?

Elk koffiezetapparaat heeft zijn eigen karakter. Daarnaast kan je zelf experimenteren hoever je gaat in maling, temperatuur & timing. Als je dat doet kan je je eigen finesses creëren. Hier echter een overzicht van ‘welke maling’ hoort bij ‘welk koffiezetapparaat’:

CafetièreGrove maling
Vacuüm koffiepotGrove maling
PercolatorGrove maling
Filter koffie met vlakke bodemMedium Maling
Filter koffie met gewone filterFijn
Espresso moka potsFijn
EspressoExtra Fijn
IbrikTurks

Grof gemalen koffie
Koffiebonen malen helpt om de smaak en oliën vrij te maken, die in de geroosterde bonen zitten. Als koffie voortijdig wordt blootgesteld aan de lucht, ‘ademt’ de boon reeds. Dat betekent dat je minder smaak behoudt voor tijdens het brouwproces. Je kan dit doen, maar als je een echte koffieliefhebber bent… dan kan je best overstappen. Vraag het je lokale Barista.
Vul deze tips gerust aan met jullie waardevolle inzichten, daar is de comment-sectie voor. Zoek je lekkere koffiebonen? Daar is onze online koffiewinkel voor. Zo helpen we elkaar.

2 replies
 1. Myrte
  Myrte says:

  Hallo, ik heb een simpel bialetti mokapotje, maar nou noemen veel mensen datzelfde ding een percolator. Op google krijg ik bij zowel de espresso moka pot als bij percolator, een plaatje van hetzelfde ding te zien. Dus welke maling is het nou? En ik vroeg me af, of het mogelijk is met zo’n ouderwetse handmolen voor dit potje dus de juiste maling te krijgen. Ik vind koffie erg lekker, maar kan niet een dure automatische molen aanschaffen.

  Beantwoorden
 2. Laurent
  Laurent says:

  Hey Myrte, dat is een interessante vraag van je! Uiteraard hangt het af van welke manuele molen je aankoopt maar meestal is de maling gemakkelijk aanpasbaar.
  Vergeet dit dus zeker niet na te vragen indien je je één aanschaft. De maling voor een Bialetti mag iets fijner als voor filterkoffie maar moet wel degelijk grof gemalen blijven.
  De reden hiervoor is dat de koffie bij een Bialetti onder druk komt te staan en dus ook wat fijner mag dan filterkoffie die enkel wordt gezet op basis van zwaartekracht.
  Hopelijk ben je hier weer een stap verder door 🙂

  Beantwoorden

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *