Koffie zetten thuis

Ook soms moeite met koffie zetten? Geen nood, we komen het allemaal wel eens tegen.
Bij vrienden, op vakantie of gewoonweg thuis. Koffiemachines zijn overal net wat anders.

Hieronder vind je de 3 beste tips om snel & gemakkelijk lekkere koffie te zetten:

  1. Hoeveel schepjes koffie per tas heb ik nu juist nodig?
  2. Is de maling zoals het hoort?
  3. Heeft het water de juiste temperatuur?

1) Hoeveel schepjes koffie per tas heb ik nu juist nodig?

Bij koffie zetten met een koffiezetapparaat is er een groot verschil tussen theorie en praktijk. Als je snel koffie wil maken heb je helemaal niets aan theorie.

Grammages, de verhouding koffie en hoeveelheden water, daar ben je helemaal niets mee.

In theorie:Hoeveel gram koffie heb je nodig om goeie koffie te zetten/maken

In praktijk:

Koffie drinken - nog niet helemaal wakker

“Hoeveel koffie per liter is voor iedereen en elke koffiezetmachine anders.”

Wat je écht nodig hebt, is één praktische tip waarmee je DIRECT aan de slag kan.
En die is er ook. Eén manier die altijd werkt en nooit faalt. Waar je ook bent. De ouderwetse manier dus. En die gaat als volgt:

Stap 1: Gebruik één vol schepje per kopje koffie
Stap 2: Zet de koffie
Stap 3: Te sterke koffie? Gebruik de volgende keer dan wat minder

Simpel, werkt altijd, en zo heb je alvast snel een lekkere koffie gezet.
(en als het niet goed is, is het de 2e keer gegarandeerd véél beter)


2) Is de maling zoals het hoort?

Ongemalen koffie?! Euhm ja, neen, dat werkt niet…
Ofwel koop je dus voorgemalen koffie ofwel maal je ze zelf.

Wat je ook doet, de maling is enorm belangrijk.

Veel voorkomende problemen bij een foute maling:

  • Koffie zetten duurt veeeeeeeel te lang (of gewoon MEGAsnel)
  • Er zit totaal geen smaak in de koffie
  • Ze smaakt véél te straf, zuur of te bitter
  • De cafetiere loopt over (OPGELET!: verbrandgevaar)

Als je koffie zet met een filterzetapparaat, controleer daarom even de maling.
Voorgemalen koffieNeem wat koffie tussen je vingers en wrijf ze wat open. Ze zou ongeveer dezelfde fijnheid moeten hebben zoals die van suiker.
Als ze veel fijner is, email dan de fabrikant om na te vragen of het wel een “filtermaling” of middelgrof gemalen koffie is.

Maalt u de versgemalen koffie zelf ?, SUPER!…. maar controleer toch even je maling, zo krijg je zeker en vast betere koffie.

 


3) Heeft het water de juiste temperatuur?

Temperatuur kan je koffie maken of kraken. Nochtans wordt er nauwelijks aandacht aan besteedt.
De ideale koffie-temperatuur is tussen de 91°C en 93°C.
Hierbij haalt gefilterd water namelijk het maximale aroma uit uw gemalen koffiebonen.
Experimenteren hiermee (indien je toestel dit toelaat) is zeker aan te raden. Al is het maar om eens iets anders te proberen.

Vooral ook hoe kleiner de koffie, hoe groter de invloed. Bij bijvoorbeeld een ristretto, doppio of espresso is de temperatuur dan ook bijzonder belangrijk.
Om “frissere zuren” te bekomen (met dank aan Sergio Herman voor de term), laat de temperatuur wat dalen.
Daarentegen, hoe hoger de temperatuur => hoe meer bitterheid.

Let er ook op dat koffie die werd licht gebrand een iets hogere ideale temperatuur kan hebben.

Hoe bekom je nu die ideale temperatuur?

De optimale temperatuur

Als je een waterkoker gebruikt, laat dan het water aan de kook en zet ze direct daarna af.
Zodra je 2-3 min. wacht is de koffie wat afgekoeld …. en voilà …. de magische 91-93°C.

Even kort samengevat

Als je verse, goede kwaliteit koffie koopt en je zet die met het gepast aantal schepjes, zorg dan ook voor de juiste temperatuur (tussen de 91°C- 93°C) en een correcte maling. Hiermee zet je gegarandeerd de lekkerste koffie!

Zorg ervoor ook dat je de koffie goed bewaard. Bewaar de bonen (of gemalen) daarom in een bewaarpot of hersluitbare zak.

PS (we spreken uit ervaring): Let ALTIJD op met hete koffie/heet water 😉

Ken je iemand die deze tips wel goed kan gebruiken?
Stuur ze dan even richting dit artikel.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *