Slow coffee brewbar

Even mezelf voorstellen
Geachte koffieliefhebber, graag wil ik me eerst even voorstellen. Mijn naam is Gerben Engelkes, ben 30 jaar en woon in het noorden van Nederland, in Groningen. Ik ben sinds januari 2008 franchisenemer en heb 2 espressobars tot mijn beschikking. Ik ben gevraagd door Laurent om een weblog te gaan schrijven als gastblogger en voel me erg vereerd en hoop dat de stukjes u zullen bevallen.

Evolutie?

Slow coffee is een opkomend fenomeen in koffieland. In zowel Nederland als Belgie komen steeds meer zaken die gebruik gaan maken van de nieuwe manier van koffiezetten. Nou ja, nieuw? Eigenlijk bestaan de meeste systemen al een tijdje, we maakten er vroeger al koffie mee. Alleen werkten we toen nog veel met blends. Sinds er steeds meer specialty coffees van overal ter wereld beschikbaar worden proberen wij baristi, er een zo goed mogelijk kopje zwart goud van te maken. Eerst waren we lyrisch over de espresso die gemaakt werd van de mooie arabica’s uit ethiopie, indonesie of el salvador. We zijn dat nog steeds maar toch willen we met behulp van slow coffee nog meer smaak uit de bonen halen.

Slow coffee bij ons
Veel mensen bij mij in de zaak vinden het geweldig om een mooie 27 seconden espresso te drinken van een Gayo Mountain uit Indonesie of een Fruitige Yirgacheffe uit Ethiopie. Ze genieten van de mooie aroma’s die vrijkomen en vaak geef ik ze ook een ‘gewone’ dark roast uit Italie erbij zodat ze goed het verschil kunnen proeven. Soms maak ik gebruik van een blend uit Napels die ik gebruik voor de cappuccino en andere koffies. Ik vind dat deze wel goed tot zijn recht komt in combinatie met de melk. Maar de mooie single origins die ik binnenkrijg bewaar ik voor twee dingen: espresso en slow coffee.

De slow coffee hype

Wat is nu de slow coffee hype? Eigenlijk kan ik daar maar één antwoord op geven. Wij baristi zijn zo geobsedeerd van koffie dat wij eigenlijk altijd zo veel mogelijk smaak willen neerzetten. Slow coffee is een uitstekende manier om het smaakpalet van een koffieboon weer te geven. Bij espresso krijg je een heel erg geconcentreerd stukje van het smaakpalet te proeven wat werkelijk briljant kan zijn, maar het echt mooi onderscheiden van smaken kan je doen met slow coffee. Ik vind het daarom ook geen hype, maar een logisch gevolg.
In mijn volgende artikels zal ik wat dieper ingaan op de verschillende technieken van slow coffee, onder andere de Chemex, Aeropress en de Syphon.

2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *