Koffie zetten met een french press/cafetière

Heerlijk zachte filterkoffie, snel gemaakt, op z'n Frans (of Italiaans?).

Als je ooit al eens een bed & breakfast hebt bezocht, ben je de french press zeker en vast al tegen gekomen. Deze hartelijke manier van koffie zetten wordt ook wel cafetière genoemd, en bestaat al sinds 1850.

Wat is het, van waar komt het, en hoe zet je er koffie mee?

Wat is een french press?

De french press is een slow coffee toestel dat gemakkelijk en snel lekkere filterkoffie maakt, met bijzonder weinig afwas/onderhoud achteraf.

Het bestaat uit een glazen kan gedeelte, een glashouder met handvat, en een metalen duwer die de hele breedte van het glas inneemt.

Je gebruikt altijd gemalen koffie, of het nu voorgemalen koffie is of je maalt à la minute je koffiebonen, het principe blijft hetzelfde.

Koffie erin, water erbij, even wachten, duwen, klaar.

French press / cafetière

Van waar komt de french press/cafetière?

Ook al werd het allereerste patent op de cafetière ingediend in 1929 door een Italiaan genaamd Attilio Calimani, niemand is het eens over welk land deze manier van koffie zetten heeft uitgevonden.

Zowel de Fransen als Italianen zijn dan ook sterk van de overtuiging dat zij de uitvinders zijn. In Frankrijk was één van de bekendste french press merken het Franse Melia & Chambord, dat later werd overgenomen door het huidige bekende design merk Bodum.

In Italië daarentegen worden de bekendste french press toestellen gemaakt door niemand minder dan Bialetti, de uitvinders van een andere veel gebruikte slow coffee methode.

De betere cafetières worden gemaakt uit RVS (roestvrij staal), maar er bestaan ondertussen ook al heel wet goedkopere modellen en merken.

Hoe zet je french press koffie?

In ons voorbeeld gaan we 6 kopjes koffie maken met onze french press.

Hiervoor ga je als volgt te werk:

  1. Weeg 7,0g koffie af per tas koffie die je wil zetten.
    We gebruiken hierbij een water/koffie ratio van 7g koffie = 125ml water. Deze verhouding blijft altijd dezelfde, ongeacht de grootte van je apparaat.

    Deel de grootte van je french press (in ml) door 125(ml), en zo krijg je het aantal kopjes koffie.

    In ons geval kan er 750ml water in de cafetière, en dus gaan we koffie maken voor 750ml / 125ml = 6 kopjes koffie.

    We gaan hiervoor dus in totaal 6 kopjes koffie = 6 * 7,0g koffie = 42,0g koffie gebruiken. Onze koffie is nog niet gemalen. Persoonlijk vind ik zachtere koffies altijd beter voor de french press, we gebruiken in dit recept dan ook onze Super-Dessert koffie.

    42,0g koffiebonen

  2. Maal de koffie (sla deze stap over als je koffie voorgemalen is)

    We gebruiken de Hario Skerton Pro, wat een uitstekende koffiemolen is voor deze manier van koffie zetten. Ze is namelijk gemaakt om koffiebonen grof te malen voor alle vormen van filterkoffie; en een grove maalgraad is wat we hier nodig hebben.

    French Press koffiemolen  French Press grof gemalen koffiebonen

  3. Doe de gemalen koffie in het glas van je french press

    Koffie in french press zonder water

  4. Maak je water klaar

    Als je de ideale temperatuur kan instellen op je waterkoker, mag je deze zetten op ±92°C.

    Heb je enkel een gewone waterkoker, laat dan het water koken en laat het vervolgens 1min afkoelen.

    Wij gebruiken hiervoor gewoon kraantjeswater, maar je kan gebruiken wat je wil.

    French Press waterkoker

  5. Giet water op de koffie tot deze onder water staat. Zorg dat de koffie goed is ondergedompeld. Je kan eventueel zelfs even roeren in de koffie om ervoor te zorgen dat alle koffie goed vochtig is.

    Voorinfusie french press

  6. Laat de koffie nu 30 seconden rusten. We noemen dit voorinfusie. Hierbij worden de smaken van de koffie al losgemaakt vooraleer al het water op de koffie terecht komt.

    French press pre-infusie

  7. Giet nu het resterende water in je french press en plaats de koffie duwer net boven de koffie. Duw ze nog niet naar beneden.

    Zet de "duwer" net boven de koffie

  8. Wacht nu nog eens 3 minuten zodat het water en de koffie de hele tijd in contact zijn met elkaar. De koffie wordt nu getrokken.

    Hoe langer je nu wacht, hoe sterker de koffie. Hoe korter je wacht, hoe minder sterk.

  9. Duw de "koffie duwer" nu helemaal door tot beneden. Het duwt de gemalen koffie helemaal mee naar beneden, terwijl de drank zelf boven blijft.

    French press klaar

  10. De koffie is klaar! Bon apetit :-)

    French Press klaar


Het kan trouwens altijd ook zijn dat er wat fijn "koffiestof" in je kopje koffie blijft staan nadat je je tas hebt opgedronken.

Dit is normaal. Dit zijn gewoon de fijnste deeltjes die in de gemalen koffie zaten, en door de metalen filter van je cafetière zijn geraakt.

Dit mag je dus gewoon laten staan in je tas.