Chemex koffiemaker

Vorige maand keken we naar 3 populaire manieren van koffie zetten. Deze blogpost stimuleerde de nodige discussies op twitter, facebook en in de commentsectie.
Het mag duidelijk zijn, elke koffieliefhebber draagt zijn wijze van koffie zetten nauw aan het hart. Het is dan ook maar logisch dat we verder gaan met het thema.
Vandaag kijken we verder dan de populairste wijzes om koffie te zetten, dit is koffie zetten voor gevorderden punt één.

Chemex koffie

Peter Schlumbohm was de originele uitvinder van de Chemex. Deze wijze van koffie maken werd nooit echt populair, maar levert wel een zeer proper kopje koffie. De Chemex is echter niet het meest eenvoudige koffieapparaat.
Daarom voorzien we je van deze video-handleiding:

Zoals aangegeven in de video hebben we nood aan volgende benodigdheden:

1. Zuiver de filter

Voor je start kan je best de Chemexfilter even uitkuisen. Je giet ene 25cl lauw tot warm water door de filter heen. Op deze manier spoel je de onnodige elementen uit de filter, warm je de glazen Chemex ietwat op & plakt de filter aan de rand van de Chemex. Je kan het water opnieuw uit de Chemex gieten zonder de filter te verwijderen.

2. Voeg de koffie toe

Afhankelijk van de hoeveelheid koffie die je wilt zetten (en het formaat van de Chemex) kan je koffie toevoegen. Je zal gaandeweg ook moeten leren hoe fijn je je koffie wilt voor de Chemex. Het is namelijk de bedoeling om de doorlooptijd te standaardiseren tot  een 3,5-4 minuten. Dit proces kan je verfijnen door de korrel van je gemalen koffie aan te passen. Gaat het sneller? Maal je koffie dan fijner (en omgekeerd). Afhankelijk van het formaat Chemex dat je hebt & de sterkte van de koffie die je zoekt zijn dit de standaardmaten:

360 ml500 ml900 ml1150 ml
55 gr/l20285063
60 gr/l22305469
65 gr/l24335975

3. Voeg het water toe

Je water kan best een temperatuur van +/- 90° Celcius zijn op het momenten dat je hem toevoegt. Je giet het water in verschillende keren. De eerste keer giet je een kleine hoeveelheid water in de koffiebonen, tot deze start met stijgen. De koffie mag nog niet doorlopen op dit moment. Op het moment dat de gerezen koffie terug zakt voeg je de rest van het water gradueel toe. Roer meermaals in de bonen zodat je maximaal aroma kan opnemen. De doorlooptijd van de koffie hoort een 3,5-4 minuten te duren.Het water giet je met een draaibeweging over de koffiebonen heen, maar nooit tot aan de rand.

4. Geniet van je koffie

Koffie is het best wanneer je hem kan drinken. De Chemex geeft duidelijk een andere smaak van de koffiefilter. Dit ligt enerzijds aan het dikke filterpapier, evenzeer kan je zelf de smaak beïnvloeden; Je hebt meer grip op de snelheid waarmee je het water toevoegt en het bijhorende effect op de koffie.

Vergeet zeker ook niet je koffie op de juiste manier te bewaren, dit kan ook een sterke invloed hebben op de smaak.

Conclusie

De Chemex charmeert voornamelijk dankzij zijn mooie design en het hoge koffie-geek gehalte; De charme van manueel koffie gieten in een beker die sterk doet denken aan de chemie-les. Deze charme werkt niet voor zij die er niet de tijd niet voor willen nemen. Het is echter een mooie bonus voor de koffieliefhebbers die de smaak graag perfectioneren met eigen knutselvaardigheden.

Gezien onze koffiebranderij zich richt op de koffiegenieters hopen we dan ook dat jullie deze manier van koffie zetten aandurven.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *